2 Strubben-Kniphorstbos

Strubben-Kniphorstbos: een korte wandeling

Hieronder staat een beschrijving van een korte wandeling bij stopplek 2 van onze fietstocht in het Strubben-Kniphorstbos. Je bent net over de Hondsrug gefietst, een landschap met een eeuwenoude geschiedenis. Het Strubben-Kniphorstbos is verreweg het grootste archeologische rijksmonument van Nederland en één van de parels van het Drentsche Aa gebied. Er zijn hunebedden, grafheuvels, middeleeuwse karresporen en nog veel meer dingen te vinden. Met een beetje geluk heb je onderweg de schaapskudde gezien.

Vanaf deze stopplek kun je een korte rondwandeling van ongeveer 700 meter maken over de hei langs strubben en grafheuvels. De grafheuvels liggen hoog en droog op het hoefijzervormige paraboolduin waar je ook overheen gaat wandelen. Dit duin stamt al uit de laatste ijstijd, toen het klimaat hier heel veel kouder was en de wind vrij spel had. Als je het leuk vindt kun je de route ook nog uitbreiden door halverwege een stukje verder te lopen naar hunebed D7 (extra informatie daarover via de link onderaan deze pagina).

De routebeschrijving van de wandeling

De route van de korte wandeling langs de strubben kun je zien op het kaartje hieronder. Onderweg kun je opletten of je ziet wat hieronder beschreven wordt.

wandeling Strubben-Kniphorstbos

Je loopt door het hekje en neemt het pad iets naar rechts.
Op een gegeven moment kom je bij een paaltje met een gele kop.
Daar kun je kiezen:
– naar rechts loop je het stukje extra naar het hunebed
– naar links ga je terug richting de fietsen. Je moet dan een eindje verder nog een keer naar links, terug naar het hekje.


Natuurlijk mag je ook gerust zelf een route kiezen om te lopen!

Wat zijn eigenlijk strubben?

Strubben zijn grillig gevormde, struikachtige bomen, hier ontstaan uit eikenhakhout. De grillige vormen ontstonden door het aanvreten van jonge uitlopers van eikenboompjes door schapen, meestal op de overgang van begraasde heide en hoger opgaand bos. De meerdere fotogenieke, knoestige stammen zijn gegroeid uit een enkele strub die een doorsnede van wel twintig meter kan hebben.

Leg je fototoestel eens middenin zo’n cirkel van strubben en fotografeer omhoog naar de lucht, dan krijg je een heel bijzondere foto van een kring van boomstammen. Wees wel voorzichtig natuurlijk waar je loopt en staat om niets te beschadigen! Blijf altijd zoveel mogelijk op de paden.

Strubben
In het Strubben-Kniphorstbos
De schaapskudde, ook te zien in het ingesloten YouTube filmpje hieronder voor als je de schapen niet tegengekomen bent …….
YouTube PhotoAnl: een ontmoeting met een schaapskudde op zondagochtend in het Strubben-Kniphorstbos in Drenthe

Begrazing

In dit gebied graast vaak de schaapskudde van Anloo. De schaapskudde bestaat uit twee oude Drentse schapenrassen: het Drentse heideschaap en Schoonebeker schapen. De schapen eten gras en jonge boompjes, maar laten dikke pollen grasachtige planten zoals het pijpenstrootje en pitrus staan.

Bij de schaapskudde grazen ook heidekoeien, die juist de dikke pollen weer graag lusten. Dit oude ras koeien is vrij zeldzaam. Ze zijn licht, ze eten alles en zijn winterhard. Doordat ze niet zwaar zijn vertrappen ze de heide niet.

Heidekoeien

Tip: zoek de plant!?

Het is leuk om hier dichter bij de grond te kijken. Misschien kun je het bekertjesmos vinden van de foto hierboven. Dit is geen mos en zelfs geen plant, maar een korstmos. Korstmossen bestaan uit schimmels die samenleven met een algensoort of met blauwwieren. Als je goed om je heen kijkt kun je hier veel verschillende soorten mossen en korstmossen ontdekken.

Tip: zoek de plant!

De strubben zijn hier eikenbomen. Er zijn 2 soorten inlandse eiken: de zomereik en de wintereik. Bij de zomereik zitten de eikels aan een lang steeltje (zie de foto) en bij de wintereik zitten de eikels aan een heel kort steeltje, vlak op de tak (ezelsbruggetje: bibberend van de winterkou dicht op de tak). Bij het blad is het andersom: bij de zomereik is het steeltje van het blad juist korter dan bij de wintereik. Nog een verschil voor in de winter: de wintereik houdt de dode bruine bladeren veel langer vast. Kun je zien welke eiken hier staan?

Grafheuvels

Al in de prehistorie liepen mensen langs de route die je net gefietst hebt. Halverwege de wandeling zie je een aantal heuveltjes. Dit zijn grafheuvels die zo’n 3000 tot 5000 jaar oud zijn uit de Steentijd en de Bronstijd. De vele grafheuvels maken duidelijk dat de bewoners hun doden eeuwenlang dicht bij de oude hoofdroute begraven hebben. De route werd bepaald door het landschap. Het was goed reizen over de hoge zandrug (de Hondsrug). Vroeger was dit dan ook de verbindingsweg tussen Coevorden en Groningen.

Verder met de fietsroute.


Meer informatie: